Γιάννης Λ. Λάμπρου: "ΛΙΒΑΔΕΙΑ Ορμητήριο Θεών, Νυμφών και Ηρώων"

Λιβαδειά Ορμητήριο Θεών, Νυμφών και Ηρώων / [Γιάννης Λ. Λάμπρου] ; [πρόλογος] Κώστας Γαλάνης. -- Αθήνα : Κουλτούρα, [2007]. -- 239 σ. : φωτ. ; 32 εκ.

Δεν θα μπορούσα να αρνηθώ την πρόκληση να υποστηρίξω μια έκδοση για τη Λιβαδειά, για πολλαπλούς λόγους.Γιάννης Λ. Λάμπρου:

Πρώτα για την ιστορική της διπλή σημασία στην αρχαιότερη και τη νεότερη ιστορία μας, επίσης για τη φυσική της καλλονή και τη διακριτική της εισφορά στον πολιτισμό και έπειτα γιατί πέρασα τα μαθητικά μου χρόνια στην υπέροχη αυτή πόλη, όπου διατηρώ ακόμη ακατάλυτους φιλικούς δεσμούς με παλιούς συμμαθητές, φίλους και γείτονες.

Ιδιαίτερα στο λαϊκό μας πολιτισμό, εισέφερε την ξεχωριστή αρχιτεκτονική της - λιτή και απέριττη χωρίς υπερβολές του παραδοσιακού στοιχείου αλλά με ιδιαίτερη ζεστασιά και κομψότητα - τα υφαντά και τα κεντίδια της, φτιαγμένα με απαράμιλλη τέχνη που επιβιώνει ακόμη στις ημέρες μας.

Τα έθιμα που διατηρούνται αναλλοίωτα, ταυτίζουν την πόλη με ολόκληρη τη Ρούμελη και το Πάσχα της με ολόκληρο τον Ελληνισμό.

Η Λιβαδειά από τις αρχαιότερες και σπουδαιότερες πόλεις της Βοιωτίας, υπήρξε στη νεότερη ιστορία της το επίκεντρο όλων των εκφάνσεων της ζωής, όχι μόνο των κατοίκων της περιοχής, αλλά και ολόκληρης της Ρούμελης, που όπως διαπιστώνουμε από χάρτες του 16ου και 17ου αιώνα ονομάζεται Λιβαδειά.

Αυτή την ιστορική διαδρομή καταδεικνύει ο Γιάννης Λάμπρου με κείμενα, χαρακτικά, αρχειακό υλικό, παλαιές φωτογραφίες και με τους ανάλογους εύστοχους υπομνηματισμούς και με τη δύναμη της καλαίσθητης αυτής έκδοσης, μας μεταφέρει στο παρελθόν όπου μπορούμε να βρούμε το δρόμο που πρέπει να βαδίσουμε στο παρόν, για να χαράξουμε την πορεία του μέλλοντος μας.

Για το λόγο αυτό, η ΕΥΔΑΠ με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην ιστορία μιας περιοχής σημαντικής για τη χώρα αλλά και για την ίδια, καθώς τα πλούσια νερά του ποταμού της Έρκυνας, καταλήγουν στην Υλίκη, στήριξε ολόθερμα την έκδοση αυτού του λευκώματος. Με ιδιαίτερη χαρά, λοιπόν, προλογίζω το πόνημα αυτό του συντοπίτη μας και υπαλλήλου της ΕΥΔΑΠ Γιάννη Λάμπρου και τον συγχαίρω θερμά για την προσπάθεια του αυτή.

Κώστας Γαλάνης

Βοηθός Γενικός Διευθυντής - Ανθρώπινου Δυναμικού και Ανάπτυξης - Εκπρόσωπος εργαζομένων και μέλος Δ.Σ. ΕΥΔΑΠ