ΣΠΗΛΙΑ ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ - ΛΙΒΑΔΕΙΑ

Μεταφέρουμε αυτούσιο το post "ΣΠΗΛΙΑ ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ-ΛΙΒΑΔΕΙΑ" του 8.848 m, με το πανέμορφο βίντεο που προβάλλει τα φυσικά κάλλη της πόλης μας:

Ακόμα και σήμερα στη Λιβαδειά τρέχουν τα νερά του ποταμού Έρκυνα που μας αναφέρει ο Παυσανίας. Είναι τα νερά της λήθης και της μνημοσύνης με τα οποία οι αρχαίοι έλληνες λούζονταν πριν κατέβουν στο μαντείο του Τροφωνίου.

Η Έρκυνα έπαιζε με την κόρη της Δήμητρας που στα χέρια της κρατούσε μια χήνα. Ομως της έφυγε από τα χέρια της και μπήκε σε μια σπηλιά. Η κόρη της Δήμητρας μπήκε μέσα στη σπηλιά και βρήκε τη χήνα κρυμμένη κάτω από μια πέτρα. Μόλις σήκωσε την πέτρα για να πάρει τη χήνα βγήκε νερό και της έδωσαν το όνομα Έρκυνα.

Στην περιοχή Κρύα της Λιβαδειάς μπορούμε να δούμε τον ποταμό Έρκυνα και τη σπηλιά του Τροφωνείου. Από εδώ έχοντας δεξιά μας τον Έρκυνα ποταμό και ακολουθώντας το μονοπάτι θα ανεβούμε στη σπηλιά της Ζωοδόχου πηγής μέσα στην οποία είναι χτισμένο το εκκλησάκι της Αγίας Ιερουσαλήμ.

Αφού περάσουμε το θεατράκι θα ακολουθήσουμε αριστερά μας τα σκαλιά που θα μας οδηγήσουν σε ένα ωραίο κυπαρισσόδασος. Μπροστά μας βλέπουμε παλιό εκκλησάκι. Όμως εμείς συνεχίζουμε δεξιά με κατεύθυνση την Αγία Ιερουσαλήμ. Οσο πλησιάζουμε τόσο θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί γιατί τα σκαλιά γλυστράνε και υπάρχει κάποιος κίνδυνος, περισσότερο αν έχει βρέξει.

Οταν φτάσουμε στη σπηλιά το θέαμα που θα αντικρύσουμε είναι εκπληκτικό. Απέναντί μας αριστερά το Μεσαιωνικό κάστρο, δεξιά το μικρό θεατράκι και ακριβώς μπροστά μας κάτω η χαράδρα που σχηματίζει ο ποταμός Έρκυνα.

Αν θέλουμε μπορούμε να γυρίσουμε από την ίδια διαδρομή αλλά υπάρχει και δεύτερη επιλογή. Δηλαδή από το κυπαρισσόδασος που προανέφερα και πίσω από το παλιό (πρώτο) εκκλησάκι θα δούμε μονοπάτι καλοδιατηρημένο που θα μας οδηγήσει στην περιοχή του γηπέδου περίπου. Έτσι θα έχουμε και μια άλλη οπτική της πόλης. Μπορούμε σε κάποιο σημείο να αφήσουμε το μονοπάτι και να κάνουμε δεξιά δηλαδή να ανέβουμε και άλλο το βουνό οπότε θα έχουμε μια εκπληκτική θέα του Παρνασσού και της πεδιάδας .

Πριν φύγουμε όμως από το σπήλαιο δε θα πρέπει να ξεχάσουμε να βγάλουμε δροσερό νερό από την βαθειά πηγή που υπάρχει και μ αυτό να βρέξουμε το πρόσωπό μας γιατί όπως μου είπαν φέρνει τύχη!

* Όσοι έχουν σύνδεση με το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (σχολεία, βιβλιοθήκες κλπ.) δε θα μπορoύν δυστυχώς να δουν το πολύ όμορφο βίντεο του blog http://8848m.wordpress.com/ , λόγω απαγόρευσης πρόσβασης στο youtube. Γι' αυτό το λόγο κατεβάσαμε το βίντεο και το ξανανεβάσαμε μέσα από το blogger.