Ο μύθος της Έρκυνας – Το Μαντείο του Τροφωνίου

Πολυαγαπημένη κόρη του Τροφωνίου ήταν η όμορφη νύμφη Έρκυνα. Η καλύτερη φίλη της Έρκυνας ήταν η Περσεφόνη, κόρη της θεάς Δήμητρας. Οι δυο φίλες συνήθως έπαιζαν μαζί.

Μια μέρα η Έρκυνα κάλεσε την Περσεφόνη να παίξουν μαζί με μια όμορφη χήνα που της είχε χαρίσει ο πατέρας της. Πήραν την χήνα αγκαλιά και πήγαν να παίξουν στο άλσος.

Ανακάλυψαν κάποια σπηλιά και σκέφτηκαν να παίξουν κρυφτό. Η χήνα ανήσυχη στα χέρια της Έρκυνας ήθελε να ξεφύγει, σαν κάτι να την τραβούσε μέσα στη σπηλιά. Το κορίτσι την άφησε κάτω, και ύστερα την ακολούθησαν μέσα στην σκοτεινή σπηλιά.

Σε μια στιγμή ένα σούρσιμο ακούστηκε, και ξεχώρισαν κάτι άσπρο να κουνιέται πίσω από μια μεγάλη πέτρα. Τα κορίτσια νόμισαν ότι κάτι κρύβεται. Για μια στιγμή φοβήθηκαν, αλλά η Έρκυνα δεν έφευγε χωρίς την χήνα της.

Ξαφνικά μια λάμψη εξαφάνισε το σκοτάδι. Κι ερχόταν από το σημείο που είχε κρυφτεί η χήνα. Η Έρκυνα σήκωσε την πέτρα και από τα βάθη της γης ήρθε ένα βουητό κι από παντού άρχισαν να αναβλύζουν νερά.

Έκπληκτη η Περσεφόνη είδε την φίλη της και τη χήνα και τα νερά να γίνονται ένας ορμητικός ποταμός... Το πανέμορφο ποτάμι της Λιβαδειάς: η ΕΡΚΥΝΑ!!!