Εγκαίνια Αρχαιολογικού Μουσείου Σχηματαρίου

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ Πολιτισμού κ. Μιχάλης Λιάπης σήμερα (15 Μαΐου) και ώρα 11.00 θα εγκαινιάσει το Αρχαιολογικό Μουσείο Σχηματαρίου, στο Σχηματάρι Βοιωτίας. Τα εγκαίνια πραγματοποιούνται με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων (Κυριακή 18 Μαΐου).

[Πηγή]

Τα εκθέματα του μουσείου προέρχονται, κατά κύριο λόγο, από την περιοχή των νεκροταφείων και της ακροπόλεως της αρχαίας Τανάγρας. Πρόκειται για μικρού και μεγάλου μεγέθους γλυπτά, ανάγλυφες επιτύμβιες στήλες με ποικιλία επιστέψεων και με ακόμη μεγαλύτερη ποικιλία ονομάτων, επιτύμβιες στήλες με τη μορφή θριγκών ναών, καθώς και μια σπάνια ποικιλία ταφικών μνημείων, όπως ναΐσκοι, κιονίσκοι, βωμοί και τράπεζες προσφορών. Χρονολογικά τα ευρήματα αυτά εκτείνονται από την αρχαϊκή μέχρι και την ρωμαϊκή περίοδο.
Στα παραπάνω προστίθενται και εκείνα τα ευρήματα -κεραμική και ειδώλια κυρίως-, που ήρθαν στο φως κατά τις σωστικές ανασκαφές των τελευταίων 25 χρόνων (από το 1976 μέχρι σήμερα) σε διάφορα σημεία των νεκροταφείων της αρχαίας Τανάγρας και συγκεκριμένα στον χώρο των εγκαταστάσεων της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας, της Ελληνικής Εταιρείας Εμφιαλώσεως, του Βιολογικού Καθαρισμού Οινοφύτων Σχηματαρίου, του αγωγού της ΕΥΔΑΠ κ.α.
Επίσης προστίθενται και αντιπροσωπευτικά ευρήματα από τα μυκηναϊκά νεκροταφεία θαλαμοειδών τάφων που εντοπίστηκαν και ανασκάφτηκαν τη δεκαετία του '70 στην περιοχή του χωριού Τανάγρα.
Το μικρό αλλά πλούσιο σε ευρήματα Μουσείο Σχηματαρίου έκλεισε το 1983 προσωρινά, προκειμένου να γίνουν οι αναγκαίες, λόγω παλαιότητας του κτηρίου, επισκευές.
Οι επισκευές ξεκίνησαν μόλις το 1994, με την πολύτιμη βοήθεια του Δήμου Σχηματαρίου, και συνεχίστηκαν το 1997, οπότε και έγινε η μεταφορά όλων των αρχαίων σε αποθήκη του μουσείου, όπου παραμένουν έως σήμερα, μέχρι την ολοκλήρωση της επανέκθεσης του χώρου. To 2003 εντάχθηκαν οι εργασίες επισκευής και επανέκθεσης του Μουσείου στο Περιφερειακό σκέλος του Γ΄ΚΠΣ.

Δείτε περισσότερα για το Αρχαιολογικό Μουσείο Σχηματαρίου στην ιστοσελίδα του ΥΠΠΟ