Νεοχωράκι ...σαν παλιό σινεμά

Νεοχωράκι ...σαν παλιό σινεμά

Πρόλογος της συγγραφέα

Αρχική μου σκέψη ήταν απλά να παραθέσω κάποιο φωτογραφικό υλικό που να απεικονίζει κοινωνικά δρώμενα, έθιμα και παραδόσεις του χωριού μας, έτσι ώστε να μπουν σε κάθε σπίτι και να ξαναζωντανέψουν, ίσως παλιές αναμνήσεις στους παλιότερους αλλά και να γνωστοποιήσουν την παλιά ζωή στους νεότερους.
Αργότερα όμως θεώρησα άτοπη αυτήν μονάχα την παράθεση φωτογραφιών (από το χίλια εννιακόσια μέχρι την δεκαετία του εξήντα) χωρίς να αναφερθώ με λίγα έστω λόγια, στα έθιμα, παραδόσεις, συνήθειες που λάμβαναν μέρος τότε. Παραδόσεις και συνήθειες που αναφέρονται στις γιορτές των Χριστουγέννων, Πάσχα, Απόκρεων. Δε θα μπορούσα να μην αναφέρω τα έθιμα που αφορούν τον γάμο, τον αρραβώνα αλλά και την καθημερινή ζωή των προγόνων μας.
Τέλος, πώς θα μπορούσα να μην αναφερθώ και σε κάποια ιστορικά στοιχεία που αφορούν το χωριό μας, αλλά και τους ναούς του που αποτέλεσαν και αποτελούν τον θεμέλιο λίθο της μικρής μας κοινωνίας που λέγεται "Νεοχωράκι";
Έτσι λοιπόν, για να αναπολήσουν οι παλιοί και να μάθουν οι νέοι ξεκινώ μ' ένα μικρό ιστορικό σημείωμα που αφορά το χωριό.
Φυσικά δεν θα μπορούσα να μην ευχαριστήσω όλους εκείνους που τόσο με τις διηγήσεις τους, όσο και το φωτογραφικό υλικό που μου παρείχαν, συντέλεσαν ουσιαστικά στην δημιουργία αυτού του μικρού ιστορικού, λαογραφικού βιβλίου.

Νεοχωράκι 5 Νοεμβρίου 2005
Ρούλα Λιάσκα-Κοροπούλη

Δείγματα από το βιβλίο:

p.63
p.77
p.117

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα