"Η τέχνη στη Βοιωτική Μυθολογία" του συλλέκτη Γιάννη Λάμπρου

Η τέχνη στη Βοιωτική Μυθολογία

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΒΟΙΩΤΙΑ

Η Βοιωτία ήταν η κεντρική περιοχή της αρχαίας Ελλάδας. Η κύρια και σημαντικότερη πόλη της ήταν η Θήβα, γενέτειρα του μυθικού ήρωα Ηρακλή. Άλλες σημαντικές πόλεις της περιοχής ήταν ο Ορχομενός, οι Πλαταιές και οι Θεσπιές. Οι πόλεις της Βοιωτίας, από ιστορικής πλευράς, βρίσκονταν σε συνεχή διαμάχη είτε μεταξύ τους ή με άλλα ελληνικά κράτη της ευρύτερης Ελλάδας και ιδιαίτερα της Αθήνας, της Σπάρτης και της Μακεδονίας.

Πρωταγωνιστικός είναι ο ρόλος που έχει η Βοιωτία στην Ελληνική μυθολογία.Ήταν επίσης η γενέτειρα του Επαμεινώνδα, Πελοπίδα, Πλούταρχου, Πινδάρου και Ησίοδου.

Η Αυλίδα δεν ανήκει στις σημαντικές πόλεις της Βοιωτίας, αλλά έγινε γνωστή σαν ο τόπος όπου ο Αγαμέμνονας θυσίασε την κόρη του Ιφιγένεια πριν ξεκινήσει για τον Πόλεμο της Τροίας.

Η πόλη των Πλαταιών βρίσκεται στις βόρειες παρυφές του όρους Κιθαιρώνας και είναι πάνω στον αρχαίο δρόμο που ξεκινούσε από τη Θήβα και έφτανε μέχρι την Αθήνα. Στην πόλη αυτή έγινε και η τελευταία σε ελληνικό έδαφος μάχη κατά των Περσών και με αυτή τη νίκη έληξε η περίοδος της Περσικής απειλής για την Ελλάδα.

Η φήμη της πόλης Χαιρώνειας οφείλεται στη γεωγραφική της θέση, γιατί λειτουργούσε σαν πέρασμα από τη βόρεια προς τη νότια Ελλάδα, αλλά και στο ονομαστό μνημείο του Λέοντα της Χαιρώνειας που ανέγειρε ο βασιλιάς Φίλιππος ο Δεύτερος. Το μνημείο αυτό στήθηκε προς τιμή της νίκης του κατά των Αθηναίων και Θηβαίων το 338 π.Χ.

Η Λειβαδιά, που είναι η σύγχρονη πρωτεύουσα της Βοιωτίας, βρίσκεται στο νοτιοδυτικό άκρο της εύφορης κοιλάδας της Κοπαϊδας και φημολογείται πως στην αρχαιότητα σε αυτό το μέρος υπήρχε το μαντείο του Τροφωνίου Απόλλωνα.

Δείγματα από το λεύκωμα:

σ. 19

Ιστορικός χάρτης της Βοιωτίας, σχεδιασμένος από τον Ανάχαρσις το 1787. Αναφέρονται όλες οι Βοιωτικές πόλεις πον είναι
συνδεδεμένες με τους πλούσιους μύθους.

Ιστορικός χάρτης της Βοιωτίας

Historical map of Boeotia. It was designed by Anaharsis in 1787. All the cities oj Boeotia that contain a rich mythological background are shown on the map itself.

σ. 93
Οι Εννέα Μούσες συναντούν την θεά Αθηνά στην Ιπποκρήνη τον Ελικώνα και της εξηγούν τις θεραπευτικές ιδιότητες του νερού, το οποίο ευνοούσε την λογοτεχνική και ποιητική έμπνευση. Χαλκογραφία, 1724

Οι Εννέα Μούσες συναντούν την θεά Αθηνά

The Nine Muses meet Athena at the spring of Hyppocrene and explain to her the therapeutic power of its water, which inspired literature and poetry. Chalcography, 1724

(Εκδ. Anaycom Ltd., 2006)